Blog

O sekci blog se dělí…

Jindra

Mgr. Jindřich ByrtusPřípravou na závod provádí Mgr. Jindřich Byrtus, všestranný sportovec, dlouholetý odborný asistent Katedry tělesné výchovy VŠB TU Ostrava.

Jindra kromě toho, že píše toto doporučení pro výborné absolvování závodu MAD RACE, zajišťuje kondiční přípravu reprezentantů ČR v několika druzích sportu, jako např. v běhu na lyžích, cyklistice, golfu, lyžování, squashi... Jeho svěřenci se mohou pochlubit tituly mistrů ČR a nemalými úspěchy v zahraničí. Díky své praxi v této oblasti, absolvování mnoha školení a seminářů na mezinárodní úrovni a spolupráci s fakultní nemocnicí Ostrava, je schopen erudovaně naplánovat a zodpovědně realizovat kondiční tréninkový proces.

A navíc je to báječný člověk. :-)

„Kultturista“

Svéráz Kult TuristaSvéráz Kult Turista, sebeironický IT píšící blog www.kultturista.cz, který se rozhodl „utéci řezníkovi“, protože pomalu začal dosahovat jateční váhy. A jak už to tak bývá, zdravý životní styl jej zcela semlel a bije se s ním způsoby sobě vlastními. A co může být lepším zlatým hřebem zdárné cesty než úspěšné absolvování extrémního závodu? Samozřejmě úrovně Sport, protože je „mistr světa, všude byl dvakrát, od všeho vlastní klíče a moře je mu po kolena.“


Reportáž POLAR TV

Reportáž POLAR TV

Blog

Třetí ročník MAD RACE se rychle blíží. Start i cíl bude opět na Vaňkově kopci a závodníci se mohou těšit na spoustu novinek. Bohatší je i program, který bude v místě závodu připraven pro účastníky, fanoušky a také děti.

Podívejte se na reportáž POLAR TV.

Pokračování článku

Matracový morzakor? Na videu!

Svéráz Kult Turista

Od poslední medové matrace uplynulo devět měsíců plus nějaké drobné dny a já mám konečně hotovo. Lehce přenošené dítě, to medové video, co? Omlouvá mě snad můj „vyvážený“ vztah ke střihu videa. I když možná i ne.

Sestříháno. Hotovo. Už nic nedlužím! A pokud by mě ještě někdy napadlo vzít si s sebou na nějaký závod kameru, tak? Tak raději nic, protože mi to stejně nedá. A nedá mi to proto, že i letošnímu MAD RACE dělám maskota. Nebo vlastně pantera. (S jarní únavou na mě leze jakási skleróza nebo co.)

Je tam všechno! Slunce, voda, ženské, pivo (nealkoholické) i ovoce, které potkáte cestou… Je to Matracový morzakor v pojetí #ttýmu, který „byl všude dvakrát, od všeho vlastní klíče a moře je mu po kolena“.

Pokračování článku

V kůži medového pantera – déjà vu

Svéráz Kult Turista

„Slibuji před svými šrámy a jizev pruhy, že se budu drancovat, mučit se a bít podle dionýských zákonů, abych si byl dobrým tyranem na cestě svých milovaných strastí a svým jednáním chránil pěst milované sociopatické osobnostní repliky.“

Nebo tak nějak podobně. Podobně bizarně! Jako tehdy před drahnými léty, kdy jsem coby devítiletý v aule základky stál „škrcen“ rudým hadříkem, si představuji slib, který jsem musel odříkat při vstupu do spolku přátel masochistických salónů a výprasků jezdeckým bičíkem. Nechápal jsem tehdy, nechápu ani teď. A navíc si nevzpomínám, že bych se tam kdy hlásil? Nicméně nepochybně členem jsem, protože jinak to snad ani není možné.

„…a co se jako stalo? No normálně nic.“ Podobně jako loni, i letos si se mnou dal malé rendez-vous otec představený Chrámu činek a tyčinek. Samozřejmě se debata točila okolo medové matrace a jejího již 3. ročníku.

Pokračování článku

Extrémně nejpovolanější rady

Svéráz Kult Turista

Dva týdny flinku, kdy jsem se po spartské chlumecké „iniciaci“ na všechno cvičení vybodl, jsou za mnou. Do šíleně medové matrace zbývá pár týdnů, tak tedy vzhůru dolů k odloženým silám a zakonzervované vůli, je další čas přípravy. A to raději pěkně zostra, času již není mnoho.

Mám za sebou jeden extrémní překážkový závod, což je rovná polovina povinnosti druhého přiostření. Co na tom, že nebyl kdovíjak těžký, prostě byl. Jsem už tedy zkušený, neřkuli odborník na slovo vzatý, mohu tedy začít rozsévat moudra nejednomu novici, který se na „medové matraci“ pokusí o své „poprvé“. Mám dojem, že otec představený můj malý triptych tipů ocení… nebo na mě pošle ty čtyři „zátylky“ – tentokrát doopravdy. Takže k těm tipům…

Pokračování článku

Jaro je tady podruhé…

Jindřich Byrtus

V minulém povídání jsme se už těšili na jarní počasí, ale zima se ještě nemíní úplně vzdát a snaží se nás zahnat zpátky do teplého oblečení. My jsme si však vědomi, že čas se krátí a do startu našeho bláznivého závodu zbývá cca 5 týdnů. Ti, kteří trénovali pravidelně a poctivě, začínají ladit formu a zbylá většina by se měla začít tak trochu obávat toho, co je letos čeká. Pro stavitele trati bylo zadání celkem jasné: více bahna, více překážek, více kilometrů. Čili více utrpení! Minulý pátek jsme procházeli se zadavateli novou část tratě a všichni se na vlastní oči i boty přesvědčili, že zadání bylo splněno více než dobře. Ostatně sami se můžete přesvědčit , jak to místy na trati vypadá,fotky z prohlídky jsou na FB aktualitách.

Pokračování článku

A jaro je tady!

Jindřich Byrtus

Po dlouhém období, kdy si sluníčko s námi hrálo na schovávanou, konečně můžeme odhodit zimní doplňky a vyrazit ven jen tak nalehko. První jarní výběhy, výlety na kole nebo na bruslích skýtají jedinečný zážitek a doslova nabíjí tělo energií. No a tu my „madracoví šílenci“ budeme potřebovat v dalších dnech dvojnásobně! Den „D“ (4. 6.) se kvapem blíží a jak jsem si přečetl ve sloupku mého blogového kolegy, začíná jít do tuhého. Zima nám mnohdy připravila zákeřnou nemoc a nebo si na nás zasedla mrcha lenivost podpořená pohodlností. Často se úplně nabízí vynechat trénink venku, když poprchává a rtuť teploměru nemá sílu vylézt výš než k trapným 5 stupňům.. Ale s těmito podvratnými myšlenkami je na jaře konec!

Pokračování článku

Ztratná triskaidekafobie

Svéráz Kult Turista

Neštěstí nechodí po horách, ale e-mailem. „Je to jen první nástřel, ale z 85 % to tak bude,“ zněla ta zpráva od otce představeného. Být partner závodu je fajn, mám přístup k interním informacím, takže mi byl poslán návrh tratě.
„Prima, aspoň se na to mohu dobře připravit,“ řekl jsem si a začetl se.

Ještě ten večer jsem s tou nejdůležitější přípravou začal.

„Já, níže podepsaný Svéráz Kult Turista při plném vědomí a svědomí odkazuji…“

Copak jsem to v návrhu tratě tak hezkého našel?

Pokračování článku

Trénink intervalovou metodou

Jindřich Byrtus

Stejně jako se prodlužují dny a zkracuje noc, krátí se i zbývající čas do startu MAD RACE 2016. Věřím, že jste v uplynulém čase trénovali obecnou vytrvalost a už se nemůžete dočkat změny v intenzitě pohybu. V příštím období se pokusíme zvládnout několik tréninků intervalovou metodou, pro kterou je charakteristické střídání zatížení a odpočinku v určitém poměru.

Pokračování článku

Závodem jako panter

Svéráz Kult Turista

„Chtěl bych se s vámi sejít,“ zněl ten lakonický e-mail. Že mi jej z Chrámu činek a tyčinek poslal sám otec představený, to mi došlo hned při pohledu na adresu odesílatele. Co teď? Mohu dělat mrtvého brouka, mohu předstírat kóma, mohu se odstěhovat do jiného státu… Nebo také mohu vyhovět a zkusit se z toho vykecat. Ono je někdy lepší postavit se věcem čelem a zašlápnout plamínek dříve, než požár začne olizovat stoh. To by v mém případě určitě znamenalo, že by si pro mě přišli čtyři „zátylci“ a otci představenému mě donesli svázaného do kozelce s roubíkem v hubě.
Co mi může chtít? I když vlastně… Bude mi nejspíše důrazně doporučeno přestat psát o Chrámu a možná se dozvím, že Ostrava jako taková má i další chrámy a bude mi ostře naznačeno začít navštěvovat zrovna je. Jo, takto to nějak bude, mé cynické, politicky fitness nekorektní vtípky beztak nepadají na úrodnou půdu a já sociální „kozu–nozdru“ podcenil.
„Bylo by fajn, kdyby MAD RACE měl svého vlastního blogera. To aby lidi na stránkách závodu našli vše, co potřebují pro přípravu i účast.“ – Takto nějak by se dala ona schůzka shrnout.
„Tak to potěš koště!“
Ale co by vlastně ne?

Pokračování článku

Začínáme trénovat

Jindřich Byrtus

Ahoj všem čtenářům blogu závodu MAD RACE 2016. V prvním článku série tréninkových tipů jsem možná někoho vystrašil kvapem se blížícím startem letošního ročníku (4.6.2016). Ti z Vás, kteří se termínu trochu zalekli a začali trénovat doporučenou obecnou vytrvalost, mají určitě pár hodin tréninku k dobru. Mnozí se nenechali vyrušit ze zimního spánku, anebo nakoukli na blog až nyní. Přidejte se k nám a v červnu to všem natřeme!

Pokračování článku

Stránky:  1 2